top of page

Celleforandinger

Celleforandringer er ikke kreft. Celleforandringer oppstår som en følge av infeksjon med en gruppe virus som heter HPV (Humant papillomavirus).


Det finnes flere grader av celleforandringer. Noen er så små at du vil få beskjed om kun å kontrollere celleprøven om 1 år, fordi mange lette celleforandringer forsvinner av seg selv. Vi tenker at celleforandringer følger en trappemodell der de gradvis går fra lette til moderate til grove forandringer, som til slutt kan utvikles til livmorhalskreft. Utviklingen av kreft tas oftest mange år.


Når du utredes for celleforandringer på livmorhalsen, undersøkes livmortappen med en spesialkikkert for å se etter celleforandringer. Så får du lokalbedøvelsefør vi tar noen bittesmå vevsprøver. Dette kan gi lett ubehag, men det skal ikke være smertefullt. Du blør litt etter dette, så det kan være lurt å bruke bind de første dagene etterpå.


Utfra disse prøvene avgjør vi om du trenger en oppfølging eller om du trenger behandling i form av konisering, der den helt ytterste delen av livmortappen fjernes. Dette gjøres i lokalbedøvelse.


Undersøkelser & behandling

Vi tilbyr gynekologisk undersøkelse, veiledning og behandling.

Baasland-foto-kajsa-selnes-nett-180.jpg
bottom of page